In de wolken gewikkeld
Rouwdoeken en Christendom
Met ongeveer 2,4 miljard volgelingen wereldwijd is het christendom de grootste religie ter wereld. De religie is verdeeld in een aantal subgroepen, waarvan de grootste katholiek, orthodox en protestant zijn. Elke christelijke groep volgt hun eigen set van gewoonten en rituelen, inclusief hoe ze begrafenissen en de dood benaderen.
Om een sfeer te creëren en een gevoel erbij te krijgen zijn we langs Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo geweest. Daar hebben we gepraat met de pastoor.
Het binnenbrengen en de dienst
Zoals bij de meeste religieuze uitvaarten wordt een christelijke uitvaartdienst afgestemd op de persoon die is overleden, vertelde de pastoor. De dienst wordt meestal uitgevoerd in een kerk, crematorium of begraafplaats en omvat gebeden, een preek, lezingen, hymnen en soms muziek of gedichten. Een familielid of goeie vriend kan als eerbetoon een lofrede houden en goeie herinneringen naar boven halen. Typische gezien worden christelijke mensen altijd begraven, zo kunnen ze weer herboren worden bij de verrijzing. Als een dierbare wordt gecremeerd zal de kerk vragen aan de familie of de urn alsnog kan begraven worden in plaats van verstrooid. Orgaandonatie wordt gezien als een liefdadigheid en is daarom ook geaccepteerd door tal van takken van het christendom.
Het christelijk geloof draait om een geloof in hemel, hel en vagevuur. Waar iemands ziel terecht zal komen, wordt bepaald door hoe hij/zij zich gedurende zijn hele leven gedraagt.
De rouwdoeken en betekenis
Het gaat bij een katholieke begrafenis vooral om God, de verbintenis die gemaakt wordt met de persoon die tot overlijden is gekomen. Om een zo zacht mogelijke afscheid te kunnen nemen waar iedereen erbij kan worden betrokken kan een doek ideaal zijn. We hebben voor het katholiek geloof een prachtige rouwdoek van lichtblauw vilt, aaibaar en persoonlijk. De hemelse sferen komen hier mooi tot uitdrukking gecombineerd met een stralende gouden draad die symbool staat voor de zon. Waarom lichtblauw? Hierbij hebben we gedacht aan “the devine light” waar iemand die overleden is naartoe zal worden geleid. De betekenissen zijn eigenlijk eindeloos, wat betekent het voor jou?
Na de dienst zal de overledene in de grond begraven worden, hier kunnen vrienden en familie een stukje aarde over hun dierbare strooien. De priester zal de laatste gebeden doen en wijwater strooien. Een prachtig ritueel.
Het leven na de dood wordt gekoesterd, daarom willen we het zo zachtaardig maken als het maar kan.
Wist je dat
- Alle kaarsen bij de dienst worden aangestoken met de paaskaars? De kaars symboliseert het licht van Jezus Christus.
- Paars de rouwkleur is van het Christendom? De priester zal dan ook paars dragen op een begrafenis.
- Jezus Christus in een linnen doek is gewikkeld? Het is het rouwdoek van Turijn waar Jezus in is gewikkeld.
- Engelen en zelfs duiven staan voor de heilige geest? Misschien wel een heel mooi accessoire voor bij/in het doek.
- Ooit afgevraagd wat de drie-eenheid betekent? Dit staat voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.