Veel gestelde vragen
Waarom zou ik kiezen voor een wade?
Daar geven we graag antwoord op!
Een wade maakt een afscheid/opbaring zacht, benaderbaar en persoonlijk. Er is veel keuze in stoffen, materialen en designs. Voor ieder mens is er een passende wade te vinden. Is deze niet in de vaste collectie, wordt de wade op maat gemaakt. Als er voor een wade is gekozen, wordt deze vaak gebruikt in combinatie met een mand. Zo wordt gebruik gemaakt van veelal natuurlijke materialen die een uitvaart zeker duurzamer maken.
Familieleden kunnen hun geliefde zelf toedekken, inwikkelen en de wade als laatste sluiten. Een heel persoonlijke, liefdevolle en warme handeling.
Wel contouren of geen contouren?
We snappen deze opmerking heel goed. Bij sommige stoffen is dat inderdaad meer het geval. Vooral bij soepele stoffen als taft en linnen zijn de contouren van het lichaam zichtbaar, zeker als er strak is gevouwen. Bij stevigere stoffen als canvas en jacquard zijn de contouren amper te zien, want de stof is dikker en minder soepel. Rouwdoeken heeft stoffen passend bij elke gelegenheid en situatie. Voor alle doeken geldt dat ze een opbaring zacht en benaderbaar maken. De één vindt het juist mooi als je ziet dat er een lichaam in de doek gewikkeld is, terwijl de ander dat liever niet heeft. Daarom is de collectie zo uitgebreid, zodat er altijd keuzes zijn.
Mag een wade begraven of gecremeerd worden?
Wij krijgen zeer regelmatig de vraag of rouwdoeken mee mogen worden begraven of gecremeerd. De meeste van onze doeken mogen dat inderdaad. Toch is het belangrijk om van tevoren met de locatie te checken of het gekozen materiaal ook echt mee mag worden begraven of gecremeerd. De diverse crematoria in Nederland hanteren niet allemaal dezelfde regels hierin. Voor de natuurbegraafplaats hebben we een speciale lijn ontwikkeld van 100% bio katoen fleece die mag worden mee begraven.
Hoe vouw je een wade?
Een wade vouwen, dat is toch heel lastig? Dit krijgen we regelmatig te horen. We kunnen met een gerust hart zeggen dat het absoluut niet lastig of moeilijk is. Er zijn verschillende manieren van vouwen. Zo is er de mogelijkheid om in één keer de wade te sluiten, of bijvoorbeeld van dag tot dag. Je kunt de wade in je eentje vouwen, met z’n tweeën of met meerdere personen, afhankelijk van de situatie. Kleinkinderen kunnen heel goed betrokken worden bij het vouwproces en helpen bij het sluiten van de wade.
Graag laten we deze manieren zien tijdens de Funeral Friday of bekijk de filmpjes via youtube.
Neem je de wade mee naar huis na de crematie?
Nee, zeker niet! De overledene wordt met liefde en aandacht in de wade gewikkeld en toegedekt. Als het moment voor het laatste vervoer naar de afscheidslocatie is aangebroken, wordt de wade gesloten. De wade heeft hierbij dezelfde functie als een kist. Deze gaat mee de oven in, dus de wade ook. Bij iedere wade zit een herinneringsbuidel in dezelfde stof als die wade. Zo hebben naasten een tastbaar aandenken aan de wade waarin hun geliefde was opgebaard.
Kan ik een wade op voorhand uitkiezen?
Natuurlijk kan dat! We ontvangen regelmatig belangstellenden in ons atelier om alvast een wade uit te kiezen. Mensen zeggen dan tegen ons: ‘Ik wil graag weten hoe ik opgebaard word”. Bij leven een wade uitkiezen is een emotioneel moment. Je staat stil bij je eigen sterfelijkheid. Hoe waardevol is het om dit van tevoren te regelen, zodat naasten weten wat je wensen zijn.
Is het vouwen van een wade een ritueel?
Een afscheid is een ritueel, daar zullen de meesten het over eens zijn. Het vouwen van een wade kan hierbij een prachtige aanvulling zijn. We hebben een groot assortiment materialen en designs op voorraad, passend bij het karakter van de overledene.
De overledene wordt liefdevol ingewikkeld en toegedekt. Dat kan op 1 dag maar ook over meerdere dagen verspreid; er zijn verschillende manieren om een wade te vouwen. Altijd met warme aandacht. Een prachtig en persoonlijk ritueel.
Hoe werkt de HerinneringsVlecht?
De navelstreng is je eerste verbinding met het leven. Na je geboorte wordt deze doorgeknipt. Tijdens je leven maak je vele verbindingen aan. De herinneringsvlecht zou de laatste kunnen zijn. Tijdens de afscheidsweek kunnen naasten boodschappen, wensen, vragen, gedachten op een kaartje schrijven dat vervolgens aan een van de stroken wordt gevlochten. In dit mooie pakket zit alles wat je nodig hebt deze vlecht samen te stellen en de overledene toe te dekken met alle lieve en warme woorden die tijdens de afscheidsweek zijn geschreven. Er zijn verschillende uitvoeringen, zoals organza of bio katoen fleece voor de natuurbegraafplaats.
Rouwdoeken en symbolen
In onze collectie zit een aantal wades met prints. Er zijn doeken met o.a. vlinders, pauwen en de levensboom.Wat hebben deze voor symbolische betekenis?
Vlinder: brenger van troost, teken voor de onsterfelijke ziel en staat symbool voor liefde en vrijheid.
Pauw: teken van onsterfelijkheid, wijsheid en bescherming.
Levensboom: staat voor onsterfelijkheid, groei en ontwikkeling. Een boom groeit altijd naar het licht.
Kunnen er persoonlijke teksten op de wade gedrukt worden?
Een persoonlijk afscheid met veel aandacht voor wie de overledene was en wat hij/zij/hen heeft betekend. Een mooier eerbetoon is er niet. Onze wades zijn verkrijgbaar in vele materialen en designs. Je geliefde inwikkelen in en toedekken met een wade waarop zijn/haar/hen lievelingslied is afgedrukt? Dat kan! Als je ons de tekst toestuurt, maken we een mooi en persoonlijk ontwerp. Met de gewenste stof, in misschien wel de lievelingskleur. Hoe bijzonder is het om het afscheid zo vorm te geven.
Een wade is toch voor oude mensen?
Zeer zeker niet! Een wade is voor iedereen geschikt. Vanwege de grote collectie is er altijd een materiaal of design wat bij de overledene past. Voor iedere leeftijd. We hebben klassieke designs zoals een jacquard. Linnen of Egyptisch katoen. Effen stoffen of met een mooie print. Ook bij een afscheid van een jongere of een jong kind worden wades gebruikt. Een kind sterft altijd te vroeg.