KimonoWade
Het laatste kledingstuk
Mode heeft een krachtige manier om een cultuur en geschiedenis weer te geven. Het verkennen van de geschiedenis van de kimono biedt een kijkje in de geschiedenis van Japan, én we kijken naar de geschiedenis van het doodshemd.
De KimonoWade is geïnspireerd op met mooie van beide kledingstukken.
De geschiedenis van de Kimono
Onderzoek naar de manier waarop de kimono door de eeuwen heen is gedragen, heeft me een fascinerend inzicht gegeven hoe de Japanse samenleving is veranderd en hoe de traditionele kleding dit heeft weerspiegeld.
Het Victoria and Albert Museum legt uit hoe de term ‘kimono’, wat ‘het gedragen ding’ betekent, voor het eerst werd aangenomen in het midden van de 19e eeuw, het kledingstuk was al in de 16e eeuw ‘het kledingstuk’ in Japan.
Al sinds de Heian-periode (794-1185) wordt in Japan kleding gedragen die qua stijl lijkt op de kimono.
De kimino werd traditioneel gedragen door gewone mensen of als onderkleding van de aristocratie. De kimono is een krachtig symbool van het Japanse erfgoed, maar qua structuur is het een eenvoudig kledingstuk. Het wordt links over rechts gewikkeld gedragen en vastgezet met een sjerp die een ‘obi’ wordt genoemd. Omdat veel activiteiten op de grond worden uitgevoerd, is het belangrijk genoeg bewegingsvrijheid te hebben.
Het patroon van het kledingstuk is zeer belangrijk. Sociale status en persoonlijke identiteit wordt uitgedrukt door middel van kleur en decoratie. Kimono’s gedragen door jongere vrouwen, uit rijke families, zijn het rijkste versierd, en zie je nu nog terug in collecties van families. De afbeeldingen op de materialen hebben complexe betekenissen. Een populair beeld is dat van een kraanvogel, een symbool van een lang leven en geluk. Kleuren hebben ook metaforische betekenissen en kleurstoffen belichamen de geest van de planten waaruit ze worden gewonnen. De meest populaire kleur is rood, wat staat voor jeugdige glamour en allure.
Vandaag de dag draagt de oudere generatie nog steeds de kimono, net als degenen die in traditionele restaurants werken. Meestal worden kimono’s bewaard voor speciale gelegenheden zoals rouw en trouw. Hierdoor is de symbolische betekenis van de kimono versterkt.
Na de Tweede Wereldoorlog was de kimono minder populair omdat hij verweven raakte met het feodale verleden van Japan en een symbool werd van vrouwenonderdrukking, maar de populariteit is door de jaren heen wereldwijd weer toegenomen en zie je terug in het straatbeeld.
De geschiedenis van het doodshemd
De linnenkast is al eeuwenlang een statussymbool. Jonge vrouwen waren vaak jarenlang bezig met het voorbereiden van al hun linnengoed. Een deel van de linnenkast is de lijkwade. Zowel voor de verloofde als haar aanstaande man.
De lijkwades hadden een eenvoudig ontwerp, vaak een recht lang shirt met driekwartmouwen. Linnen was een populaire stof, aangezien Nederland ooit de grootste vlasproducent ter wereld was. De lijkwade was voorzien van geborduurde initialen en het trouwjaar. Eenmaal klaar, werd de naald ritueel verbrand uit bijgeloof.
De doodskleden werden twee keer gedragen: de eerste keer tijdens de huwelijksnacht en vervolgens werden de hopelijk met liefde gevulde kleden achter in de kast gelegd, hopende dat het nog lang duurde voor het tweede gebruik: in de kist.
De traditie heeft lang bestaan, maar is verloren gegaan na de Tweede Wereldoorlog. Alles wat met dood en verderf te maken had, werd na deze verschrikkelijke jaren op allerlei manieren weggeduwd uit het dagelijks leven. Zo ook de memento mori van het doodskleed.
De KimonoWade
Door de geschiedenis te begrijpen van de wade en het doodshemd hebben we een prachtig nieuwe wade ontwikkeld als laatste kledingstuk. Een lange omslag die je van top tot teen bedekt, mooie wijde rechte mouwen en een grote capuchon die het gezicht op het laatste moment bedekt en het totale lichaam omhult. We hebben een prachtige collectie gemaakt van verschillende stoffen, denk hierbij aan de traditionele kraanvogel print, wafelkatoenen in prachtige kleuren, natuurlijk linnen, stevig en stoer canvas katoen, zacht egyptisch katoen, puur natuur molton en nog veel meer.
Ruime keuze voor iedereen die zich aangesproken voelt tot het fenomeen kimono, let er wel op dat de onderzijde en mouwen van de KimonoWade dicht gestikt zijn, hierdoor is het zeer onhandig voor het dagelijks leven!