Rouwhemd

Omhuld met liefde

Wat trek je aan als het zover is? Wil je dit leven in stijl verlaten of liever als jezelf? Heb je een kledingstuk waar je aan gehecht bent of wat je graag bij je wilt hebben op weg naar het volgende?

Wist je dat het vroeger op veel plekken gebruikelijk was dat je een rouwhemd (doodshemd) droeg. De naam is een beetje onaangenaam, toch is de gedachte die erachter zit erg mooi. Het was toen de gewoonte dat je het rouwhemd ook een keer eerder aanhad. Namelijk tijdens de huwelijksnacht, de nacht die je met je geliefde doorbracht. Het eerste moment van de rest van jullie leven samen.

Het linnen hemd werd daarna gewassen, gestreken en opgeborgen in de kast. Deze werd pas weer tevoorschijn gehaald op het moment dat iemand overleed. Diegene kreeg het rouwhemd aan op het laatste moment van het leven. Het leven samen eindigt met hetzelfde hemd als waar het mee begonnen is. Dit hemd zal voor diegene die achterblijft mooie herinneringen oproepen, wanneer die zijn/haar geliefde in het hemd zal zien liggen. Hij/zij zal de liefde tussen hen herinneren en daaraan denken tijdens het afscheid. De liefde van de huwelijksnacht omhult de overledene in het graf en steunt de geliefde tijdens de komende moeilijke periode.