Holi!

Een explosief en kleurrijk afscheid.

Rouwdoeken en Hindoeïsme

Met bijna een miljard volgelingen wereldwijd is het hindoeïsme de op twee na grootste religie ter wereld. Het leert dat God in elk wezen en elk object is, en het doel van het leven is om je bewust te worden van deze goddelijke essentie. Het hindoeïstische geloof is ontstaan ​​in India, maar tegenwoordig zijn er wereldwijd veel denominaties, elk met iets andere gebruiken en overtuigingen.

Bij elk religie en cultuur hoort een bijpassend afscheid, daarom hebben we onze gids voor het uitzoeken van een passende rouwdoek voor het hindoeïsme, en meer informatie over de overledene rituelen die ze volgen.

Het hindoeïstische geloof is gecentreerd rond reïncarnatie; het geloof dat wanneer iemand sterft, de ziel herboren wordt als een andere vorm. Ze geloven dat hoewel het fysieke lichaam sterft, hun ziel blijft en blijft recyclen totdat het tot rust komt op zijn ware aard. Dit kan vele levens duren, en bij elke dood streven ze ernaar om dichter bij Brahma, de hindoegod, te komen. Bovendien geloven ze dat de volgende incarnatie van hun ziel zal afhangen van de acties in hun vorige leven, dit wordt ook wel karma genoemd.

De rouwdoeken

Wij hebben voor de mannen een ruwe en stoere rouwdoek ontwikkeld, uiteraard zonder naden voor een robuuste look. Voor de vrouwen (en mannen) hebben we een holi doek die van top tot teen straalt met de beroemde kleuren van dit prachtige feest. Wilt u toch wat anders? Dan hebben we een prachtige selectie aan rouwdoeken waar de keuze royaal is, we hebben ook een optie om een custom made rouwdoek samen te stellen, waarin u zelf alle wensen kunt aangeven.

Wassing en opbaring

Voor een echte kijk in de wereld van Hindoeïsme zijn we langs een ashram geweest in Nieuwersluis, daar hebben we gepraat met guru Acharya. Hij nam ons mee in de wereld van leven na de dood, de rituelen en gebruiken in het geloof.

Het ritueel begint met de heilige wassing, het lichaam bedekken met ghee, honing, melk en yoghurt. Deze elementen die staan voor reiniging. Na de heilige wassing worden er essentiële oliën geplaatst op het hoofd, kurkuma voor vrouwen en sandelhout voor mannen. Als de wassing klaar is en de persoon omringt is met de heerlijkste geuren worden de palmen van de overledene in gebedshouding neergelegd en de grote tenen aan elkaar gebonden. De overledene wordt vaak in “normale” kleding aangekleed maar de voorkeur gaat naar een volledige “birthday suit”. Vrouwen mogen ook in een prachtige fel gekleurde sari gekleed worden, dit is ook traditioneel kleding in India. Vrouwen worden op handen gedragen en behandeld als godin, geschikt met de fraaie zijde en glanzende satijnen.

De opbaring is spectaculair is gedecoreerd, de baar is versierd met witte bloemen en afrikaantjes. Rijstballen (ook wel pinda genoemd) worden op de dag van de ceremonie gemaakt om vervolgens rondom de overledene te plaatsen. Stukjes goud worden op de mond, neus, ogen en oren geplaatst als teken van het pure in het leven. Bij mannen zoals bij vrouwen kan er een mala omgedaan worden als teken van respect en goeie wensen in het volgende leven.

Tempel en binnenbrengen

De heengegaan wordt in de tempel of ashram gedragen door vier mensen aan elke hoek van de baar, de voeten komen als eerste binnen, bij het binnenbrengen van deze persoon worden er gebeden gedaan. De baar is van natuurlijke materialen gemaakt; bamboe, wilgentenen of andere soorten hout. De overledene kan open opgebaard worden, tijdens deze opbaring kunnen de gasten hun laatste gedag zeggen en bidden.

De ceremonie

Elke ceremonie anders is met hoe de persoon is overleden, hoe dat dan gaat, dat bepaald de Pandit op de dag van de ceremonie zelf.

De puja wordt uitgevoerd, wierook en kaarsen omringen de nabestaanden in een verleidelijke en indringende trans.

Een Pandit voert op de crematie grond de “mukhagni” uit, de laatste ceremonie voordat deze persoon word gecremeerd. Wanneer de as weer bij de familie terugkomt, wordt dit gestrooid over een heilig stuk water of een plek die voor de overledene belangrijk was.

Crematie en strooien

In het hindoeïstische geloof is er een voorkeur op crematie, dit doen ze om de ziel zo snel mogelijk van het lichaam te verlossen. De as wordt over heilig water gestrooid of op een plek die dierbaar was aan die persoon. De assen zijn weer nieuwe bouwstoffen voor nieuw leven.

Uiteraard zijn onze doeken geschikt voor zowel een begrafenis als crematie.

Wist je dat

Mannen bij het overlijden minimaal wordt aangekleed, de vrouwen zijn godin en de drijvende kracht, daarom worden vrouwen zo rijkelijk opgebaard.

In India bijna alle crematies in de openlucht gedaan worden? In Varanasi, een heilige stad in India, worden elke dag crematies uitgevoerd. De as wordt dan in de rivier Ganges gestrooid, dit doen ze om de circle van reïncarnatie te beëindigen, deze circle wordt ook moksha genoemd.

Holi-Phagwa het nieuwjaarsfeest is en dat gevierd wordt met fel gekleurd poeder? Holi is gevierd in maart elk jaar, het feest van de lente. De oorsprong komt uit India en wordt gedaan om alle kasten, de sociale klassen, verbonden met kleur uit de lucht met Holi te gooien. We hebben speciaal voor dit feest een schitterend doek ontwikkeld om hierin gecremeerd of begraven te worden. 

Kleuren in Hindoeïsme heel belangrijk zijn? Rood staat voor sensualiteit en reinheid. Wit wordt gerelateerd aan reinheid, netheid, vrede en kennis. Geel symboliseert rust en vrede (shanti). Saffraan wordt gezien als de meest heilige kleur in het Hindoeïsme. Het vertegenwoordigt vuur, wijsheid, onthouding en discipline.

Rouwdoeken in India zonder naden worden gemaakt?